Žaibų aptikimo sistemos modernizavimas

Elsis ts

UAB „Elsis TS“ 2019 m. spalio 3 d. pasirašė sutartį su Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba prie Aplinkos ministerijos (toliau – LHMT) dėl žaibų aptikimo sistemos modernizavimo darbų.

Šiuo metu LHMT meteorologinių stebėjimų tinkle eksploatuojama  gamintojo Vaisala Oyj (Suomija) žemo dažnio žaibų aptikimo sistema, kuri leidžia aptikti žemo dažnio „debesis–žemė“ (toliau – CG) žaibo iškrovas (CG iškrovos vietos nustatymo tikslumas šiuo metu yra 500 m Lietuvos Respublikos teritorijoje), nustatyti CG iškrovos vietą, poliarumą, intensyvumą, sugrupuoti atskiras iškrovas realiame laike ir atvaizduoti pasikartojamumo reikšmes, perduoti ir atvaizduoti duomenis realiame laike analizavimo reikmėms.

Žaibų aptikimo sistemą šiuo metu sudaro trys Vaisala LS7000 jutikliai, kurie instaliuoti Biržų, Šilutės ir Varėnos meteorologijos stotyse, ir centrinio procesoriaus sistema Vaisala TLP100, kuri apdoroja ir analizuoja pirminius jutiklių siunčiamus duomenis.

Šios sutarties vykdymo metu bus atnaujinti trys esami sistemos jutikliai ir žaibų aptikimo centrinio procesoriaus sistema, o taip pat instaliuotas bei integruotas į sistemą ketvirtas jutiklis Raseinių automatinėje meteorologijos stotyje. Atlikti darbai leis Lietuvos hidrometeorologijos tarnybai tiksliau ir patikimiau stebėti duomenis ir išvengti nepilno Lietuvos teritorijos padengimo esant bet kurios stoties nenumatytam gedimui.

Sutartis sudaryta įgyvendinant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis finansuojamą projektą „Hidrologinių ir meteorologinių stebėjimų tinklo atnaujinimas“ Nr. 05.1.1-APVA-V-004-01-0007.

Sutarties vertė daugiau nei 167 000 Eur be PVM, darbus planuojama atlikti iki 2020.05.03.